Veelgestelde vragen

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze gebaseerd op het wetenschappelijk feit dat je lichaam een organisme is dat zichzelf kan genezen. De hersenen, de ruggengraat en alle zenuwen van het lichaam controleren de belangrijke functies. De schedel beschermt het delicate weefsel van de hersenen. De beweegbare beenderen van de wervelkolom beschermen de kwetsbare communicatiemiddelen van de ruggengraat en de zenuwwortels. Als het zenuwstelsel verzwakt dan kunnen weefsels en organen verkeerd beginnen te werken. Chiropractors heten dit het wervelsubluxatiecomplex. Wervels zijn de beenderen van de wervelkolom. Subluxatie betekent dat de wervel niet beweegt zoals het moet. Het complex verwijst naar de effecten op de omliggende weefsels, bijvoorbeeld ontsteking of stramheid in de spieren.

Hoe werkt chiropractie?

Chiropractie werkt bij het herstellen van je lichaam om gezond te zijn. Wanneer het zenuwstelsel op de gepaste manier gecontroleerd wordt, dan zijn alle cellen, weefsels en organen in je lichaam zo ontworpen om niet ziek te worden. De chiropractor streeft naar een betere gezondheid door de belemmeringen naar een natuurlijke toestand van gezond zijn te lokaliseren en vervolgens weg te nemen. Een veel voorkomende storing in het zenuwstelsel wordt veroorzaakt door de disfunctie van één of meerdere van de 24 beweeglijke beenderen in de wervelkolom. Hierdoor wordt de overdracht van de controle van de zenuwimpulsen verbroken. Door een betere werking van de wervelkolom is er dikwijls een verbeterde werking van het zenuwstelsel. Dit herstel heeft ook positieve gevolgen voor andere delen van het lichaam waardoor je gezondheid op verschillende vlakken verbetert.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor is een zorgverlener die speciale aandacht heeft voor de mechanismen van de wervelkolom evenals voor de neurologische verhoudingen van het lichaam. Een chiropractor moet kunnen een diagnose stellen, het probleem evalueren en de juiste zorg verlenen zodat het lichaam opnieuw gezond wordt en blijft.

Welke opleiding volgt een chiropractor?

Chiropractors krijgen een uitgebreide opleiding. Ze studeren basiswetenschappen, klinische wetenschappen, lichaamswerking en chiropractische technieken. De studie van chiropractie omvat anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, biomechanica, x-stralen en behandelingstechnieken van de wervels. De opleidingseisen van medische dokters en chiropractors zijn in de basis- en de klinische wetenschappen gelijkaardig. Dit veeleisende curriculum bereidt een chiropractor er op voor om een wervelsubluxatiecomplex te lokaliseren om vervolgens de daaruit resulterende disfunctie in het zenuwstelsel te corrigeren. Een chiropractor schoolt zich voortdurend bij. Hij volgt postuniversitaire opleidingen om op de hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Hoe lang duurt het vooraleer je resultaat voelt van een behandeling?

De resultaten hangen af van verschillende factoren. Sinds hoe lang heb je dit probleem? Houd je je aan de afspraken? Kan je voldoende rusten? Doe je oefeningen? Let je op je voeding? De meeste patiënten ervaren een vooruitgang op korte termijn.

Heb ik voor altijd chiropractische zorg nodig?

Wervelproblemen waar er sedert jongs af aan geen aandacht werd aan gegeven, kunnen voortdurende zorg vereisen om een optimale wervelfunctie te bekomen. Deze lang aanhoudende problemen kunnen dikwijls gepaard gaan met verzwakking van de spieren, schade aan het zachte weefsel en degeneratieve veranderingen in de wervelkolom. De meeste patiënten vinden dat periodieke behandelingen bij een chiropractor je in vorm houden. Diegenen die actief zijn, die een stresserende job hebben of op hun best willen zijn, vinden dat preventieve consultaties bevorderlijk zijn in het behoud van een goede gezondheid. Sommige patiënten contacteren de chiropractor enkel wanneer hun ongemak of pijn ondraaglijk wordt. Hoewel deze stijl van “crisis management” normaal gezien duurder is en meer tijd inneemt, zijn we in onze praktijk steeds klaar om alle patiënten te helpen, onafhankelijk van hun doelstellingen. Hoe lang je voordeel haalt uit de chiropractische zorg is afhankelijk van jezelf.

Wat is een behandeling?

Een chiropractische behandeling is de kunst om een bepaalde kracht te gebruiken in een specifieke richting, uitgeoefend op een gewricht dat vastzit of niet meer correct beweegt. De behandeling brengt terug beweging in het gewricht. Dit resulteert in een betere werking van de wervelkolom, een betere werking van het zenuwstelsel en een betere gezondheid.

Zijn behandelingen veilig?

In een studie gedaan door de overheid van Nieuw Zeeland schrijft men dat chiropractische zorg “opmerkelijk veilig” is. Chiropractie heeft een uitzonderlijk veiligheidsniveau. Het is het resultaat van een conservatieve benadering van de gezondheid waardoor ingrijpende operaties en verslavend medicijngebruik kunnen vermeden worden. Een volledige ziektegeschiedenis en een grondig onderzoek onthullen de plaatsen in de wervelkolom die een storing veroorzaken in het zenuwstelsel. Deze informatie wordt gebruikt om de beste zorg te bepalen voor elke patiënt.

Zullen de behandelingen mijn wervelkolom te los maken?

Neen. Alleen de wervelgewrichten die “gefixeerd” zijn, worden behandeld. Zo worden verzwakte spieren en ligamenten gestabiliseerd en kunnen ze genezen.

Waarom is er een geluid wanneer een gewricht behandeld wordt?

De behandeling van een gewricht kan resulteren in het vrijlaten van een gasbel tussen de gewrichten en dit gaat gepaard met een geluid. Hetzelfde gebeurt wanneer je je knokkels “kraakt”. Het geluid wordt veroorzaakt door de verandering van de druk in het gewricht die resulteert in een gasbel die vrijkomt. Het is zoals het openen van een blikje of het verwijderen van een zuignap. Het geluid is interessant maar is geen richtlijn voor de kwaliteit of waarde van de behandeling.

R_Barrett
Parkeergelegenheid in de Meiboomlaan. Vergeet de blauwe schijf niet.
Privacy statement | Disclaimer | Cookie statement | [ site by plenso ]